Manuele lymfedrainage (MLD)

CPL - Chronisch Progressief Lymfoedeem

Heb jij een sokkenpaard? Grote kans dat jij jouw sokkenpaard speciaal gevonden hebt vanwege de sokken. Ze geven je paard zoveel bravour, uitstraling en kracht! 

Toch kunnen juist die mooie sokken voor veel problemen en extra verzorging zorgen. Mok, rasp, mijten en/of maden zijn voor sokkenpaarden-eigenaren meestal aan de orde van de dag. 

Vaak wordt er gezegd dat paarden met (veel) behang daar nou eenmaal last van hebben en niet oud zullen worden.

Mijn visie is daar anders op. Er zijn gelukkig genoeg dingen die je kunt doen om om de beengezondheid  van jouw paard te optimaliseren en lang van elkaar te genieten!

Herken je dit?

Laten we samen aan de slag gaan want dit 'hoort' niet bij een sokkenpaard!

CP... wattes?

CPL =

Chronisch Progressief Lymfeoedeem, een (onder)beenaandoening bij sokkenpaarden.

Chronisch =

slepend, langdurig 

Progressief =

toenemend in ernst

Lymfoedeem =

ophoping van eiwitten en vocht

Oorzaak

Waarschijnlijk speelt de afbraak van elastine in de huid, externe triggers, verminderde functie van het lymfesysteem en genetische aanleg een rol.

TE GENEZEN?

Helaas nog niet. Wél kun je het progressieve verloop zoveel mogelijk proberen te remmen.

RASSEN

Voornamelijk Trekpaarden, Friezen, Tinkers, Clydesdales en Shires.

"Vertrouw op je onderbuik gevoel dat er iets niet klopt. De meeste dierenartsen weten niet wat CPL is óf wat ze er mee moeten doen."

Hoe zou het zijn als:

Ja, dit is OOK voor jullie weggelegd en daar ga ik jullie bij helpen!

Manuele Lymfedrainage (MLD)

MLD (Manuele Lymfedrainage) is één van de meest oppervlakkige massagetechnieken. Daardoor lijkt het soms alsof er weinig gebeurt. Maar niets is minder waar!

Het lymfesysteem kun je zien als de grote afvalvervoerder en zuiveraar van het lichaam en is betrokken bij heel veel processen en organensystemen in het lichaam. Hierdoor is MLD breed inzetbaar.

CPL & MLD

Paarden met CPL hebben last van lymfoedeem (gestagneerde eiwitten) in de benen. Om deze gestagneerde eiwitten op te ruimen, verhoogt het lichaam de lymfestroom. Maar omdat paarden met CPL een aangetast lymfesysteem hebben in de benen, is het verhogen van de lymfestroom lastig. Hierdoor blijven vocht en eiwitten in het weefsel staan. Dit eiwitrijke oedeem wordt steeds harder en pijnlijker.

Met, structurele (!), MLD-behandelingen wordt de lymfestroom zachtjes en handmatig gestimuleerd zodat het deel waar het lymfesysteem nog wel intact is, extra geactiveerd wordt. Benen worden vaak slanker, de huid kan zich gaan herstellen en rimpels/plooien kunnen zachter worden. En daarnaast vinden de meeste paarden het gewoon heel fijn om te ontvangen.

Ik ga je hierbij helpen

Hoi, ik ben Renske! Samen met mijn vriend woon ik in Haarlem. Lisa, mijn hartenpaard, woont een stukje verder op een paddock paradise.

Naast dat ik holistisch (revalidatie) trainer/instructeur ben, ben ik sinds 2017 ook bevlogen Manuele Lymfedrainage (MLD) therapeut voor paarden.
Nog dagelijks laat ik mij verrassen door de kracht van het lymfesysteem en MLD. Zo subtiel en toch zo krachtig!

Mijn twee jaar aan leer-en-werk ervaring op de operatiekamer als ‘anesthesiemedewerker in opleiding’ is een fijne aanvulling.
Door dit alles te combineren bekijk ik het paard als geheel waardoor ik gericht kan ondersteunen, adviseren en doorsturen.

Het 'hoort' er niet bij, echt!

Het aantal CPL-paarden binnen mijn praktijk groeit gestaag.

Ik zie het dan ook als mijn missie om sokkenpaarden-eigenaren met hart en ziel te begeleiden en informeren om zo hun paard met CPL zo goed mogelijk te kunnen helpen!

Ervaringsverhalen van paardenliefhebbers:

Klik op de bolletjes onder het verhaal, swipe of gebruik je pijltjes op het toetsenbord om naar de volgende te gaan.

"Sinds we weten dat onze tinker Ewan CPL heeft, hebben we Renske ingeschakeld voor MLD behandelingen. Bij onze eerste afspraak gaf Renske heel veel tips over wat we nog meer konden doen om de CPL bij Ewan te remmen. Zij vertelde onder andere over waar wij voedingsadvies konden opvragen. Maar ook welke zalf wij het beste konden gebruiken op open wonden en welke op de harde rimpels. Mede dankzij dit advies en de MLD behandelingen hebben wij de CPL al ruim een jaar onder controle en heeft Ewan sindsdien geen buikpijn meer en nauwelijks nog jeuk aan zijn benen. Het contact met Renske is altijd open en fijn en ze houdt altijd rekening met je voor het plannen van afspraken. Wij en Ewan zijn nog steeds heel erg blij met Renske!"
Esther met Ewan
Voor mijn paard, met een langdurige blessure, ben ik in contact gekomen met Renske van kuddewerk. Vóór de eerste MLD behandeling wil Renske (héél) veel weten over je paard, de blessure of klacht, stalling, voerbeleid etc. Dit bespreekt zij, op locatie, met je. Mijn paard was best kreupel en heel erg in zichzelf gekeerd. Na de 1ste behandeling is zijn levenslust terug. Komt hij hinnikend naar me toe en gaat het met de blessure de goede kant op. Inmiddels zijn we 3 behandelingen verder en gaat mijn paard er helemaal voor staan als Renske komt behandelen. Ik ben zeer tevreden over Renske en haar behandelingen. Ze is rustig en lief voor de paarden, kundig, denkt mee en komt met goede bruikbare adviezen. Ik zou haar zeker aanbevelen voor behandeling van je paard."
Saskya met Abel

Zo gaan we het aanpakken:

Stap 1

Na aanmelding stuur ik je een digitaal intakeformulier. Deze vul je in zodat ik vooraf al een indruk heb van wat jullie situatie is.

Stap 2

Onze eerste afspraak duurt ca. 60-90 minuten. We bespreken alles wat nodig is en je krijgt veel tips en adviezen om zo snel mogelijk vooruitgang te boeken en je paard ontvangt natuurlijk een MLD-behandeling.

Stap 3

Vervolgafspraken zijn gemiddeld om de 4-10 weken. Elke afspraak kijken we hoe het gaat, of er aanpassingen in het management gedaan moeten worden en mag jouw paard genieten van MLD.

Intake

€ 90,-

Vervolgafspraken

€ 80,-

Reiskosten en Routes

Vragen die je misschien nog hebt:

Je paard heeft sowieso de dag van de MLD-behandeling lekker vrij en het liefst de dag erna ook. Hoe langer in de rust-en-herstel-modus, hoe langer de MLD haar werk kan doen.

De volgende dag kan je rustig wat doen. Denk aan een fijne wandeling.

In de dagen daarna kijk je als eigenaar hoe je paard zich voelt. Het ene paard heeft meer dagen nodig dan het andere paard om bij te komen.

Neem vrijblijvend contact op. .

Dat ligt aan de ‘klacht’ en ernst ervan.

 

Bijvoorbeeld bij hoefbevangenheid, staart-/maneneczeem, herstel na operatie, einschuss,… is er vaak een korte interval van behandeling nodig. Denk dan aan: in het begin iedere week/om de week. We kijken samen hoe we dit af kunnen bouwen.

Paarden met CPL behandel ik over het algemeen iedere 6 weken. In het begin regelmatiger, zo om de 3 weken.

Wanneer je je paard preventief wil laten behandelen kan je denken aan één keer per seizoen of bijvoorbeeld 2 keer per jaar.

Neem vrijblijvend contact op.

Mijn ervaring is dat de reactie van paarden heel erg verschilt.

 

Waar het ene paard weer door de paddock galoppeert waar hij dat 3 maanden niet kon, merk je bij de ander niet zo veel.

 

Vaak zie je dat bij paarden waarbij ‘grote’/acute problemen zijn, je meer zichtbaar resultaat ziet, dan wanneer je je paard preventief laat behandelen.

Ieder paard is uniek en ik wordt nog steeds verrast door het effect van MLD!

Neem vrijblijvend contact op. .

Er zijn een paar gevallen wanneer MLD niet (direct) ingezet kan worden:

– bij koorts
– bij droes
– bij het gebruik van vochtafdrijvers
– bij hartklachten
– in de acute fase van einschuss

Neem toch contact met mij op als één van bovenstaande van toepassing is op jouw paard. We overleggen met jouw dierenarts hoe we deze behandelingen kunnen combineren. Vaak weten dierenartsen niet veel over het lymfesysteem/MLD, maar kunnen de behandelingen juist mooi ondersteunen aan elkaar.

Zeker in het geval van einschuss is het zaak om wanneer kan, direct MLD in te zetten om de schade zoveel mogelijk te beperken.

Neem vrijblijvend contact op. .

Geef hier antwoord op de vraag. Gebruik zoveel tekst als je nodig hebt. Je kunt ook linken naar bijvoorbeeld je contactpagina.

Je kan de afspraak kosteloos annuleren tot 4 dagen (96 uur) van te voren. Zeg je af binnen 4 dagen, dan bereken ik de kosten voor de afspraak aan je door, evt. inclusief reiskosten als je op een route zit omdat hier mee rekening wordt gehouden door de overige deelnemers aan de route.

Neem vrijblijvend contact op. 

Gratis e-book over CPL

Heb jij een sokkenpaard?

En heeft hij/zij last van bijvoorbeeld mok, rasp, ribbels of slechthelende wondjes?

Een reden dat jouw sokkenpaard last kan hebben van zijn/haar benen, komt door CPL. Hier heb ik een uitgebreid E-book over geschreven vol met informatie en tips!

Laat hieronder je gegevens achter en je ontvangt het E-book binnen een paar minuten in je mailbox! Je ontvangt dan automatisch nog een aantal e-mails met meer informatie over CPL. Heb je hier geen behoefte aan? Je kan je altijd makkelijk uitschrijven via de knop onderaan de e-mail.

Holistische (revalidatie) paardentraining - Renske Smit

Heb je een vraag aan mij? Stuur me gerust een berichtje!

Renske Smit geeft holistische (revalidatie) lessen en begeleidt hierin paardeneigenaren 1-1. Daarnaast is zij Manuele Lymfedrainage (MLD) therapeut en behandeld Renske paarden met CPL (Chronisch Progressief Lymfoedeem).

Contactgegevens
Scroll naar boven