Eén op één begeleiding

HOLISTISCHE (REVALIDATIE)LESSEN

1-1 begeleiding

Van iedere paardeneigenaar die ik ontmoet, is het grootste verlangen om vol vertrouwen, plezier en verbinding met haar paard samen te leven, te zijn, te trainen.

Het is vaak echter een hele zoektocht hoe je daar dan komt, want zo vanzelfsprekend is het niet dat alles van een leien dakje gaat (al lijkt het soms bij anderen ‘zo makkelijk!’ en ongecompliceerd). 

Samen gaan we er voor zorgen dat jij weet waarom je paard bepaald gedrag laat zien en wat je kunt doen in al deze situaties. Holistische (revalidatie) paardentraining zodat jullie kunnen verbinden van hart tot hart!

Herken je dit?

Laten we daar mee aan de slag gaan!

Harder, strenger, 'duidelijker' - of toch niet?

In onze poging tot het ‘controleren’ van onze paarden in allerlei situaties, hebben we geleerd om met scherpere halsters en bitten, steeds hoger wordende fases en/of corrigerend te werk te gaan. Misschien heeft je paard inmiddels wel het label dominant of lui gekregen en/of wordt bepaald gedrag als maar erger.

Vaak komt er een moment dat deze werkwijze niet meer goed voelt. Er begint iets aan ons te knagen. Waarom werkt dit niet bij mijn paard? En hoe fijn is het eigenlijk om je paard telkens op z’n kop te geven, aan het hoofd te slingeren met een touw of ‘de baas’ te moeten zijn?

Ook ik heb op deze manier paarden leren trainen. Gelukkig weet ik nu dat dit helemaal niet hoeft en het zoveel fijner voelt, en veel effectiever is, wanneer je training vanuit een positieve, verbonden, betrokken, autonome – en vooral plezierige! – manier aanvliegt. Aangevuld met inzicht in hoe jij en je paard in het leven staan, maakt (als je dat echt wil 😊) jullie samen-zijn zomaar 180ᵒ kan draaien!

Holistische paardentraining

Hoe zou het voelen als:

Hoe fijn zou het zijn als jij je paard hier bij kunt helpen?!

Emoties reguleren doe je samen

Veel paarden hebben moeite om spanning en emoties te reguleren; het zenuwstelsel is uit balans.  Als je zelf wel eens een burnout hebt gehad of overprikkeld bent geweest,  kun je je er waarschijnlijk alles bij voorstellen hoe dit voelt. Niet fijn! Daarnaast heeft het ook een slechte invloed op de (algehele) gezondheid, veiligheid en het leervermogen van het paard. 

Daarom is het ontzettend belangrijk om deze ‘disregulatie’ serieus te nemen om de oorzaak van verschillende gedragsuitingen helder te krijgen. Nog te vaak spreken we van een gedragsprobleem (en wordt daar gedragstraining op losgelaten) terwijl het paard zich ellendig, angstig depressief voelt of misschien wel een trauma heeft.

Met een holistische kijk en aanpak helpen we het paard om zichzelf, stapje voor stapje, steeds beter te kunnen reguleren – en zich dus beter te voelen!-. Dit heeft tijd nodig en co-regulatie speelt hierin een heel belangrijk rol. 

Co-regulatie = ons eigen gereguleerde zenuwstelsel inzetten om het paard zijn gedsyreguleerde zenuwstelsel te kalmeren/reguleren.

"Hoe meer je weet, hoe minder je weet."

Doen wat nodig is.

In Paardenland zijn talloze visies en methoden om paarden te trainen. Ook ik heb natuurlijk mijn eigen en unieke kijk hierop. Harder, strenger, ‘duidelijker’, is dat in ieder geval niet! 😉

Ik train graag met een combinatie van verschillende trainingstechnieken en probeer vastomlijnde methodes juist lost te laten. In mij rugzak zitten onder andere tools als positieve bekrachtiging (R+), diverse revalidatie– en ontspanningstechnieken, ‘grondwerk‘ in de breedste zin van het woord, lichaamsbewustzijn (proprioceptie) trainen, bodywraps en paardenyoga. Ook heb ik een volledige set balanskussens (SureFoot) waar we mee kunnen werken.

Mijn holistische (revalidatie) paardentraining lessen zijn daarom niet zo te plaatsen in een hokje als ‘clickertraining’ of horsemanship. Ik doe graag wat nodig is. Dat klinkt misschien wat vaag, maar zorgt er juist voor dat elke sessie maatwerk is. Ieder paard en mens is uniek. Geen ‘one size fits all’!

Positieve training

Voor het grootste deel trainen we met positieve bekrachtiging. Daarnaast werken we met verschillende revalidatie- en ontspanningstechnieken, bodywraps, proprioceptietraining, paardenyoga en balanskussens.

Duurzame oplossing

Aan een Quick Fix kan ik je niet helpen! Ik zoek altijd naar de oorzaak zodat we een duurzame, eerlijke en vriendelijke manier vinden om jouw paard te helpen. Dat wil jij toch ook?

Omdenken

Wat kan er wél? Wat is er nodig om bepaalde dingen te 'bereiken'/veranderen? Er is altijd iets leuks en nuttigs te doen!

Zo gaan we het aanpakken:

Stap 1

Na aanmelding stuur ik je een digitaal intakeformulier. Deze vul je in zodat ik vooraf al een indruk heb van wat jullie situatie is.

Stap 2

Onze eerste afspraak duurt ca. 75-90 minuten. We bespreken alles wat nodig is en maken eerste stappen richting positieve verandering.

Stap 3

We zien elkaar minimaal 1x per maand tijdens vervolglessen (ca. 60 minuten). Tussen de lessen door oefen jij en we kijken samen wat de volgende stap is.

Wil je er graag samen voor gaan?

Super leuk! 

Goed om te weten is dat er een belangrijke voorwaarde is om te beginnen met de holistische (revalidatie) paardentraining: je paard staat 24/7 buiten in groepsverband OF staat een zo min mogelijk aantal uren in de nacht op stal, maar overdag buiten en in de groep OF je bent bereid te verhuizen als blijkt dat het huidige management niet passend is voor jouw paard.

Waarom? 

Huisvesting is zo’n ontzettend grote speler in de dingen waar je tegenaan loopt. Is de huisvesting niet op orde, kun je trainen tot je een ons weegt. Daarnaast, kijkend door mijn holistische bril, is huisvesting waarbij het paard bijvoorbeeld maar 4 uur per dag buiten komt (al dan niet met hooi), niet verenigbaar met een paardwaardig bestaan.

Heb je hier vragen over? Roept het weerstand op? Twijfel je of je aan de ‘voorwaarden voldoet’? Neem dan alsjeblieft contact op! Ik denk graag met je mee en kan je ook helpen in het zoeken van een geschikte plek. 

Intake

€ 65,-

Vervolgafspraken

€ 55,-

Reiskosten en Routes

Ervaringsverhalen van paardenliefhebbers:

Klik op de bolletjes onder het verhaal, swipe of gebruik je pijltjes op het toetsenbord om naar de volgende te gaan.

1
“Ik ben bij Renske terechtgekomen omdat ik zoekende was omdat ik van het traditionele patroon van omgang van dwang en straf afwilde en op zoek was naar connectie en vriendschap met mijn paard en wilde leren hoe ik dit creatief in ons dagelijkse moment samen kon invoegen. Maar wilde dit graag met iemand doen die dit helder en duidelijk en vooral niet zweverig aan mij uit kon leggen . En met iemand die naast ons een stukje meeloopt in ons proces . En met Renske lukt dit super. Ze oordeelt niet en legt duidelijk en helder uit net zolang totdat je het begrijpt.”
Danielle met Emporio
3
“In de paardenwereld heb je veel met ego's van mensen te maken. Zo ook bij instructeurs. Iemand vinden die zonder oordeel en met de juiste intentie naar een combinatie kijkt, kan lastig zijn. Gelukkig ben ik in contact gekomen met Kuddewerk. Renske is die persoon zonder oordeel en met een professioneel oog de combinatie verder laat ontwikkelen. Elke les heb ik zoveel plezier met mijn paard doordat Renske op een positieve, duidelijke en rustige manier les geeft. Ze geeft les op maat en is creatief met benadering zodat de oefeningen voor jezelf en jouw paard passend zijn. ”
Roos met Linar
2
“Na een tijdje met mijn nieuwe paard gewerkt te hebben op een 'natuurlijke' manier ontdekte ik ook dat ze lichamelijk niet lekker in haar vel zat en daar hebben wat aan gedaan. De osteopate legde ook uit dat paardjes zoals die van mij (een Tinker uit Ierland) soms ook met een rugzakje komen. En dat zou ook voor een deel kunnen verklaren dat ze zich soms in zichzelf terug leek te trekken. Dus ging ik op zoek om voor haar een passende manier te zoeken om èn het herstel qua lichaamsconditie èn haar 'trauma' aan te pakken. Zo kwam ik terecht bij Kuddewerk. Renske neemt echt de tijd om te kijken naar de situatie en denkt mee met de ontwikkeling van het paard. We zijn nu een paar maanden in het traject en ik merk echt een verschil in hoe Molly zich nu gedraagt. Het is fijn dat we werken aan o.a. lichaamsbewustzijn, maar dat het ook verder gaat dan alleen het uiterlijke lichaam. Stap voor stap zie ik het paardje toch open gaan en ik zie uit naar hoe zich dat verder gaat ontwikkelen! Een samenwerken met Renske kan ik dan ook alleen maar aanraden 🙂 ”
Cilla met Molly
“Een aantal jaar geleden was ik op zoek naar iemand die mij kon helpen om mijn paard beter te begrijpen, en één team te worden. Via internet ben ik bij Renske van kuddewerk terechtgekomen, ik heb daarna ruim 3 jaar les van Renske gehad. Ik heb altijd en nog steeds veel aan de lessen van Renske gehad. De rust die ze geeft en de duidelijke uitleg. Renske heeft mij geleerd hoe paarden communiceren en hoe ik daar naar kan luisteren en tegelijkertijd daarmee om te gaan. Wat ik heel fijn vindt is dat ik nu een paard heb waarmee ik goed kan communiceren, hierdoor heeft mijn paard veel meer rust gekregen. Duidelijk communiceren, luisteren, consequent zijn en mee laten praten in je team is een must voor je paard. “Een paard doet niet zomaar iets, maar wil wat zeggen”. Mijn paard en ik zijn door Renske één team geworden. :-)”
Evelien met Felice
“[...] In zeer korte tijd heb ik al een sterke verbinding en klik met Arwen opgebouwd. Dit komt met name door de lessen die ik bij Renske volg. Je ziet, voelt en merkt aan Arwen dat zij het altijd leuk vindt om met ons/mij aan de slag te gaan tijdens de lessen. De manier waarop Renske paarden traint en lesgeeft spreekt mij enorm aan. Renske kijkt niet alleen naar het fysieke paard, maar ook naar het gedrag, hoe dit ontstaat, het temperament en energielevel van het paard en past haar programma/training zo goed mogelijk daarop aan. Wat ik heel mooi vind aan Renske is dat zij altijd op zoek is naar een manier om een paard bereidwillig te krijgen om met ons/haar samen te gaan werken. Renske vindt ook altijd wel een manier om een paard te activeren zodat het op eigen initiatief gaat onderzoeken en spelenderwijs leer. Dankzij Renske heb ik geleerd (en leer ik nog steeds) hoe je op een diervriendelijke, liefdevolle en natuurlijke manier met een paard kan samenwerken en een paard kan trainen.”
Kirsten met Arwen
Holistische (revalidatie) paardentraining - Renske Smit

Hoi, ik ben Renske!

Samen met mijn vriend woon ik in Haarlem. Lisa, mijn hartenpaard, woont een stukje verder op een paddock paradise.

Oorspronkelijk ben ik opgeleid in de Parelli-hoek en heb hier ook een aantal jaar vol overgave in lesgegeven. Zelf had ik dus een keurig afgetrainde pony die haar ‘horsemanship’ oefeningen keurig netjes deed. We konden best wel lastige oefeningen en Lisa was heel braaf. En daar was dan ook gelijk alles mee gezegd: brááf. Er miste elke vorm van een levensvuur 🔥 en de oprechte ZIN om dingen samen te doen ontbraken. 

Zou dat ook anders kunnen?

“JA!” bleek al snel toen er een totaal nieuwe wereld openging toen ik op een andere manier leerde trainen! 

In het begin stond ik nogal sceptisch tegenover deze manier van werken, maar inmiddels wil ik niet meer anders.

Met de wijze woorden “Verander de wereld, begin bij jezelf” in mijn achterhoofd besloot ik om mijn toenmalige klantenbestand mee te nemen in deze andere trainingsvisie en nu willen ook zij niet anders meer! 

Vragen die je misschien nog hebt:

Tijdens onze lessen kunnen er verschillende thema’s aan bod komen. Denk aan: angst-/spanningsproblematiek, gezonde bewegingspatronen ontwikkelen, zelf na leren denken, gaan stralen en jullie samenwerking vertrouwd en plezierig maken. 

Binnen de thema’s die ik hierboven beschreven heb, kunnen diverse situaties ontstaan zoals:

 • Lostrekken
 • Snel overprikkeld zijn
 • Niet tot rust kunnen komen
 • Tegen je aan lopen
 • Verlatingsangst
 • Weerstand in de training
 • Bijten/trappen/bokken/steigeren
 • Zich afsluiten
 • Geen motivatie en plezier
 • Sloom/traag
 • Onbewust van het lijf
 • Balans problemen in grondwerk en rijden (rechtrichten volgens de 4DD methode).


Hier kunnen we op zoveel verschillende manieren mee aan de slag! Welke manier is helemaal afhankelijk van jou, je paard en de situatie. We kijken per keer naar wat jij en jouw paard nodig hebben en spelen daar direct op in.

Neem vrijblijvend contact op. .

Ik werk niet volgens een vaste methode maar train graag met een combinatie van verschillende trainingstechnieken en probeer vastomlijnde methodes juist lost te laten. In mijn rugzak zitten onder andere tools als positieve bekrachtiging (R+), revalidatie– en ontspanningstechnieken, ‘grondwerk‘ in de breedste zin van het woord, lichaamsbewustzijn (proprioceptie) trainen, bodywraps en paardenyoga. Ook heb ik een volledige set balanskussens waar we mee kunnen werken.

Mijn lessen zijn daarom niet zo te plaasten in een hokje zoals ‘clickertraining’ of ‘horsemanship’. Ik doe graag wat nodig is. Dat klinkt misschien een beetje vaag, maar zorgt ervoor dat de lessen maatwerk zijn. Ieder paard en mens is uniek, geen ‘one size fit’s all’!

Wat je in ieder geval NOOIT van/bij mij zal leren/doen: 

 • Schudden met een touw aan het hoofd van je paard voor bv. stilstaan/achterwaarts.
 • Dominantie theorieën.
 • Steeds hardere fases gebruiken.


Wat je WEL van/bij mij gaat leren/doen:

 • De emotie achter gedrag achterhalen. Waarom doet je paard zo?
 • Hoe je de stress-emmer van je paard kunt legen in verschillende situaties. 
 • Omdenken! 

Neem vrijblijvend contact op. .

Nee, ik geef geen les in Academische Rijkunst. Daarvoor verwijs ik je graag door naar een collega. 

Om je paard recht te richten, train ik volgens de 4DimensionDressage (Karin Leibrandt) visie.

Neem vrijblijvend contact op. .

Het begint met grondwerk!

Mijn hart ligt hier dan ook helemaal! Ik ben van mening dat grondwerk dé basis is voor een veilige, gezellige en ontspannen verbinding met je paard.
Voel jij je net zo vertrouwd naast je paard als dat wanneer je op de rug van je paard zit?

Grondwerk is een ontzettend breed begrip en omvat eigenlijk alles waarbij je niet op je paard zit. Wanneer we aan de slag gaan met grondwerk kun je denken aan: targettraining, leren omgaan met stress en spanning, gymnastisch longeren aan de enkele en dubbele longe, het trainen van lichaamsbewustzijn, wandelen en dagelijkse handelingen zoals scheren, hoevenkrabben, door poortjes/hekken lopen, verlatingsangst,.. etc.

You name it en de kans is 99% dat we er samen mee aan de slag kunnen! 

Neem vrijblijvend contact op. 

Ja/nee. In principe geef ik geen rijles. Áls ik rijles geef zijn het geen ‘doorsnee’ rijlessen.

Wanneer we onder het zadel aan de slag gaan, kan ik je begeleiden wanneer er een angst ontstaan is, bij opstap-problemen, wanneer je paard blokkeert , je paard niet graag wil bewegen en kunnen we een begin maken met het herstellen van de verticale balans.

Het mooie is, is dat rijtechnische problemen vaak (voor het grootste deel) vanaf de grond opgelost kunnen worden. Daar gaan we dan ook altijd eerst mee aan de slag.

Voor ‘echte’ rijlessen verwijs ik je graag door naar een collega trainer.

Neem vrijblijvend contact op. .

We lessen minimaal één keer per maand. Zo kun je snel bij mij terecht mocht je ergens tegen aan lopen en blijf ik betrokken bij jullie proces. Op deze manier boeken we de grootste vooruitgang.  Uitzonderingen daargelaten natuurlijk door bijvoorbeeld ziekte en blessure etc.
 
Ik plan de lessen zoveel mogelijk 2 maanden vooruit.
 

Ja!

Trek een goed regenpak aan, zet je over de nattigheid heen en ga ervoor (: Vaak zijn sessies waar je vooraf niet zo’n zin in had, achteraf heel erg leuk en nuttig.

Daarnaast kunnen we ook een hoop doen onder een afdak of (schuil)stal. Er is altijd iets te doen!

Als het weer voor gevaar zorgt, kijken we natuurlijk naar wanneer we de les kunnen verplaatsen.

Neem vrijblijvend contact op. .

Dat ligt een beetje aan wat we gaan doen. Over het algemeen werk ik met de volgende spullen:

 • stalhalster
 • halstertouw
 • longeerlijn
 • voer beloning + voertasje
 • targetstick
 • (longeer)zweep
 • longeersingel
 • pionnen
 • balken
 • …..

Geen zorgen als je bepaalde spullen niet hebt. Ik heb ook altijd wat materiaal bij me waar we de eerste les mee aan de slag kunnen. 

Neem vrijblijvend contact op. .

Als je paard mag stappen en licht bewegen kunnen we nog steeds heel veel leuke en nuttige dingen doen! Het is juist super waardevol en belangrijk om je paard mentaal in ieder geval ‘fris’ te houden.

We houden natuurlijk goed in de gaten wat je paard kan en mag.

Zo kunnen we bijvoorbeeld aan de slag met verschillende soorten ‘denkwerk’, lichaamsbewustzijn of juist ontspanning/bodywork.

Twijfel je of heb je er een vraag over? Neem vrijblijvend contact op. .

Je kunt de afspraak kosteloos annuleren tot 4 dagen (96 uur) van te voren.

Zeg je af binnen 4 dagen, dan bereken ik de kosten voor de afspraak aan je door, evt. inclusief reiskosten als je op een route zit omdat hier mee rekening wordt gehouden door de overige deelnemers aan de route.

Holistische (revalidatie) paardentraining - Renske Smit

Heb je een vraag aan mij? Stuur me gerust een berichtje!

Renske Smit geeft holistische (revalidatie) lessen en begeleidt hierin paardeneigenaren 1-1. Daarnaast is zij Manuele Lymfedrainage (MLD) therapeut en behandeld Renske paarden met CPL (Chronisch Progressief Lymfoedeem).

Contactgegevens
Scroll naar boven