KuddeWerk

Grondwerk, duurzame training, Manuele Lymfedrainage

Over Renske

'eenmaal besmet met het "paardenvirus", altijd besmet met het "paardenvirus"'

Ik ben Renske Smit, geboren in 1995 en woonachtig in Haarlem.

Toen ik ongeveer 8 jaar was, begon ik, net als veel meisjes, met pony-rijden. Het stelde niet veel voor: mama borstelde het paard, vervolgens kon ik een uur rondjes rijden en dan werd de pony doorgeschoven aan de volgende ruiter. Na 2,5 jaar was ik eigenlijk nog steeds bang voor de ponies waar ik op moest rijden, ben ik vervelend van een paard gevallen en mama wilde niet meer borstelen... Toen zijn we gestopt met de ponylessen.

Maarja: eenmaal besmet met het "paardenvirus", altijd besmet met het "paardenvirus". Dus zo begon ik na 2 jaar weer met paardrijden, maar op een andere manege. Wel op één voorwaarde: ik moest zelf mijn paard poetsen.

Hier heb ik door een paard mijn poetsangst voor een groot gedeelte overwonnen, heb ik beter leren paardrijden en hoe respectvol om te gaan met een levend dier.

Maar toch bleef het altijd spannend op wie je mocht rijden die middag.

Op de middelbare school (Rudolf Steiner College Haarlem) was ik druk bezig met mijn profielwerkstuk over 'de eerste indruk'. Daar heb ik ook een stukje van mijzelf aan toegevoegd door een curusus te volgen met een paard. Een paard ziet/voelt namelijk de échte eerste indruk die jij geeft. De dag ging over het contact maken met het paard (hoe leg jij contact met andere mensen) in vrijheid. Een hele moeilijke opdracht voor mij, ik ben nogal een controll-freak (nu vind ik werken in vrijheid overigens bijna het leukste om te doen!)...

Sindsdien begon ik het ook steeds gekker te vinden dat wij zomaar op een paardenrug klimmen om er een uur les mee te volgen terwijl je eigenlijk niet eens een goede en eerlijke kennismaking hebt gehad. Je springt immers een wildvreemde meestal ook niet meteen in zijn armen, maar je geeft elkaar eerst een hand. Daarna volgt er soms een gesprek om elkaar beter te leren kennen.

Toch bleef ik nog een jaar lessen op de manege en reed ik daarnaast mee in de carrouselclub. Wel begon ik meer boeken te lezen van onder andere Monty Roberts, Pat Parelli en boeken met Natural Horsemanship oefeningen. En stukje bij beetje wilde ik dat zelf ook gaan doen, op een manier met je paard omgaan zodat er wederzijds respect en vertrouwen ontstaat.

Totdat ik na mijn tussenjaar de Two Lazy Seven Ranch tegenkwam op Facebook. Ik ben bij hen op bezoek geweest en besloot om daar een jaar (2015) WorkingStudent te worden. Daarnaast heb ik de instructeursopleiding gevolgd.

In dit jaar heb ik heel erg veel geleerd over bijvoorbeeld hoe paarden in een kudde leven, hoe om te gaan met een angstig/'dominant' paard, waarom is een trailer een moeilijk ding voor een paard en hoe kan je dat veranderen, veel omtrent veiligheid in de omgang met paarden en hoe te communiceren met enkel lichaamstaal. Grondwerk en bitloos rijden was ook helemaal nieuw voor mij, en in het begin vond ik het echt lastig, maar oefening baart kunst!

Inmiddels heb ik mijn eigen visie en missie gevonden en heb ik in 2018 de revalidatie opleiding bij drs. Karin Leibbrandt gevolgd. Evenals de Centered Riding Instructeursopleiding (2018).

Ik deel graag mijn opgedane kennis met je!

Renske