Als je dacht dat eens in de zoveel tijd de sokken van je paard scheren genoeg is om het progressieve verloop van CPL te vertragen, dan moet ik je helaas teleurstellen. Over het algemeen vraagt de verzorging van jouw sokkenpaard met CPL een grote investering.
CP… wattes?
CPL is de afkorting voor chronisch progressief lymfoedeem.
Chronisch = slepend, langdurig
Progressief = toenemend in ernst
Lymfoedeem = ophoping van eiwitten en vocht
CPL is een aandoening van de huid van de benen van het paard. Zoals de naam al zegt, is het een slepende aandoening waarbij in de loop van de tijd het beeld zich verergerd.
De precieze oorzaak is nog niet bekend. Waarschijnlijk spelen een afwijkend elastine gehalte, erfelijkheid en slecht werkende lymfevaten een rol.
Genezing is (helaas) nog niet mogelijk. Erger voorkomen/stabiliseren wel door passend management en structureel Manuele Lymfedrainage (MLD).
Wil je de benen van je sokkenpaard zo gezond mogelijk houden? Dan ben je dagelijks met de verzorging hiervan bezig.
Wil je de benen van je sokkenpaard zo gezond mogelijk houden? Dan ben je dagelijks met de verzorging hiervan bezig.
Maar wat kun je je nou voorstellen bij deze dagelijkse taken? Om dit inzichtelijk te krijgen, heb ik één van mijn klanten, Esther, gevraagd om hun ‘receptuur’ op te schrijven die ik met jou mag delen.
Ingrediënten voor stabiele CPL
Huisvesting: Ewan (tinker) staat 24/7 buiten in een loopstal.
Voeding: voor het voermanagement hebben we aangeklopt bij de Blauwe Hengst. Hier hebben we een consult aangevraagd en samen met Natascha Bos hebben we een voerplan opgesteld. Ewan krijgt op dit moment:
– Een ruwvoermix zonder luzerne
– Vitamine poeder
– Diverse ondersteunende, losse vitaminen en mineralen supplementen
– Uitgemeten kruidenmix van HorseComplete
Haar: wij scheren Ewan zijn sokken iedere 3 weken zodat zijn benen schoon en droog blijven.
Huid: op open wondjes en harde rimpels en plekjes gebruiken we producten die de huid ondersteunen.
Ondersteuning: ook krijgt Ewan iedere 6 weken lymfedrainage en lymfetape.
Verder kan je denken aan:
- wegborstelen van pelletjes
- zorgen voor optimaal ruwvoer. Een slechte baal? Je merkt het vaak direct aan meer wondjes of jeuk!
- mijt infecties voorkomen en eventueel behandelen
- zoveel mogelijk, liefst vrije (!), beweging
- gezonde hoeven
Op het eerste oog lijkt het misschien allemaal niet zo veel, maar mijn ervaring is, is dat het er vaak bij inschiet. En dat zie je direct. Sla je wel eens een dag, of meer, over, om welke reden dan ook? Dan is de kans heel groot dat er meer plekjes bij zijn gekomen.
En dat zorgt bij menig sokkenpaarden-eigenaar tot enige frustratie.
Wat wel heel tof om te zien is, is dat als je super toegewijd bent aan de beenverzorging en alles in principe dicht is, de benen veel sneller genezen wanneer je even wat minder aandacht aan de benen hebt kunnen besteden en de verzorging daarna weer oppakt.
Heeft jouw paard last van mok, rasp, slecht helende wonden, ribbels en plooien je bekend voor? Dan zou het kunnen zijn dat jouw paard last heeft van CPL. Heb je inmiddels al van alles geprobeerd, tot de meest chemische goedjes aan toe, maar lijkt het niet te helpen?
Ik kom graag bij jullie langs zodat we samen een plan kunnen maken hoe we jouw sokkenpaard kunnen helpen. Want: jeuk, mok, rasp, plooien, bulten, stampen… is niet normaal!